Web Analytics Made Easy - Statcounter

بعد از دستور روحانی برای کنترل بازار لوازم خانگی، دولت دوباره موضوع طرح شناسه و کد رهگیری را مطرح کردند، طرحی که به بهانه آن شبنم و ایران کد را غیر فعال کردند اما با گذشت 7 سال هنوز نتوانسته اند آن را راه اندازی و به مرحله اجرا برسانند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ آغاز اردیبهشت مصادف با افزایش یکباره لوازم خانگی همراه بود به طوری که صدای اعتراض مردم و اتحادیه لوازم خانگی هم بلند شد؛ در آن شرایط محمدرضا غزنوی سخنگوی اتحادیه لوازم خانگی بارها درباره گرانی قیمت‌ها هشدار داد و از سازمان حمایت خواست با اصلاح قیمت موجود در سامانه ۱۲۴مردم را از بلاتکلیفی خارج کند و با بررسی افزایش هزینه‌های تولید، افزایش قیمت لوازم خانگی را مدیریت کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همین راستا غزنوی اعلام کرده بود که از 28 اردیبهشت 99 تمامی کالا‌های لوازم خانگی باید شناسه کالا داشته باشند؛ وی از مردم خواست که شناسه کالای لوازم خانگی خود را قبل از خرید از فروشنده مطالبه کنند.

گفته می شد این اقدام برای جلوگیری از ورود کالاهای قاجاق به بازار انجام می شود اما نکته قابل تأمل در خصوص افزایش قیمت ها ادعای به هم خوردن عرضه و تقاضا است؛ در همین راستا «حمیدرضا غزنوی»، سخنگوی اتحادیه تولیدکنندگان لوازم خانگی، مدعی شده بود که افزایش قیمت در بازار لوازم خانگی چند عامل دارد که مهم‌ترین عامل این است که تولید نمی‌تواند به میزان تقاضای بازار افزایش پیدا کند.

وی با اشاره به این که مقیاس تولید در بازار لوازم خانگی بسیار مهم است، افزود: باید تلاش شود که میزان تولید لوازم خانگی به تقاضا در بازار برسد.

 

«شناسه» و «کد رهگیری» به تنظیم بازار کمک می‌کند؟

این سوال مطرح شد که اگر به هم خوردن عرضه و تقاضا عامل افزایش قیمت لوازم خانگی است چرا راه‌حل پیشنهادی اتحادیه لوازم خانگی بازگرداندن شناسه کالای لوازم خانگی و برخورد با قاچاق است.

البته مویدی خرم آبادی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام کرده بود که پیگیری‌ها و برنامه‌ریزی‌های بسیار در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در نهایت منجر به فعال شدن سامانه شناسه کالاهای لوازم خانگی شده است.

از آنجایی که لوازم خانگی در سال های گذشته گردش مالی بسیاری داشته است، بازار تولید و همچنین قاچاق آن همواره داغ بوده و نیازمند نظارت و ساماندهی بیشتر در این بازار هستیم اما در سال های گذشته بارها موضوع شناسه کالا مطرح شده ولی به نتیجه نرسیده است.

سامانه شناسه لوازم خانگی از سال های گذشته در دستور کار وزارت صمت قرار گرفته بود اما هر بار به دلایلی اجرای آن به تعویق افتاد و در آخرین بار در شرایطی که قرار بود این سامانه بهمن سال 98 فعال شود، اما به‌دلیل شیوع بیماری کرونا اجرای آن به تعویق افتاد.

 

چرا «شبنم» و «ایران کد» تعطیل شد؟

طی 10سال گذشته طرح‌هایی مانند "شبنم" و "ایران کد" برای شناسایی کالای با اصالت و قاچاق اجرا شد اما دولت یازدهم این طرح ها را بدون داشتن طرح جایگزین و یا دلیل قانع کننده ای تعطیل کرد؛ تنها دلیلی که برای تعطیلی این طرح ها مطرح می شد خرید و فروش انها در معدودی از بازارهای غیر رسمی بود.

سال 95 هیات دولت مصوبه اجرای طرح شناسه و کدرهگیری کالا را مطرح کرد و از سال 96 به بعد دستورالعمل‌ها و امور اجرایی این آیین‌نامه بررسی شد؛ در نهایت طبق ابلاغیه وزارت صمت که آذرماه سال گذشته به کارخانه های تولیدی ابلاغ شده بود، از اردیبهشت ماه سال جاری تولیدکننده‌ها و بازاریان موظف شدند که بر روی همه کالاهای موجود در انبارهایشان شناسه کالا نصب کنند.

در سال 92 دولت بدون داشتن حتی یک طرح جایگزین شبنم و ایران کد را تعطیل و راه را برای قاچاق هموار کرد؛ این روزها با وجود خروج برخی از برندهای خارجی از ایران نظیر سامسونگ و ال جی اما کالاهای قاچاق این محصولات عرضه می شود و همین مساله تولیدات داخلی را با شکست مواجه کرده است.

این طرح قرار بود سال گذشته اجرا شود به این ترتیب که کارخانه‌ها و تولیدکننده‌ها باید با مراجعه به سایت مربوطه تولیدات و اطلاعات محصولات خود را اظهار و از طریق این سامانه شناسه کالا دریافت و در نهایت برچسب ایران کد، شماره سریال، شناسه کالا و کد رهگیری را بر روی تمامی کالا‌های تولیدی نصب کنند و این مهلت برای تولیدکنندگان 15 دی ماه اعلام شد.

طرح شناسه و کدرهگیری از حدود دو سال پیش و بعد از انتقادات زیادی که به وزارت صنعت، معدن و تجارت برای مقابله با کالای قاچاق و بازگرداندن ایران کد و شبنم صورت گرفت در دستور کار دولت قرار گرفت.

اجرای این طرح اگر از مسیر درستی صورت بگیرد و همه تولیدکنندگان و خریداران خود را موظف به پیروی از این مساله بدانند شاید بتواند جلوی ورود کالاهای قاچاق به بازار لوازم خانگی را بگیرد اما در نهایت منجر به انحصار بیشتر برای تولیدکنندگان داخلی می شود.

تولیدکنندگانی که در روزهای گذشته و با نگه داشتن لوازم خانگی در انبارهای خود باعث به هم خوردن عرضه و تقاضا شده‌اند در صورتی که بازار لوازم خانگی را به صورت انحصاری در دست خود بگیرند مشکلات زیادی را می توان برای این بازار متصور شد.

تجربه خودروسازی در کشور تجربه خوبی است که انحصار می تواند با فساد همراه باشد از همین رو در غیاب کالاهای قاچاق و همچنین کالاهای وارداتی باید نظارت بر تولیدکنندگان بیشتر شود.

گزارش میدانی از بازار لوازم خانگی نشان می‌دهد که کالا‌های ایرانی تا حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد و کالا‌های خارجی که عمدتاً به صورت قاچاق وارد شدند تا ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است. با توجه به اظهارات مقامات مسئول در سازمان حمایت تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان لوازم خانگی که خودسرانه قیمت‌ها را ۲۰تا ۳۰درصد گران کرده‌اند. در روزهای گذشته با رسانه‌ای شدن خبر افزایش نجومی قیمت لوازم خانگی در هفته‌های گذشته، باز هم رئیس‌جمهور به وزارت صمت دستور داد، دلایل افزایش قیمت‌ها را بررسی کند و وزارت صمت هم بار دیگر طرح طولانی مدت اما کم بازده شناسه و کد رهگیری برای لوازم خانگی را مطرح کرد؛ اما نکته این است که این طرح نمی تواند به تنهایی دردی از مشکلات صنعت لوازم خانگی ذر کشور را درمان کند و همانگونه که دستور برای کنترل قیمت ها یک اقدام نمایشی است، شناسه و کد رهگیری هم یک اقدام نمایشی تلقی می شود.

 

انتهای پیام/ط

منبع: دانا

کلیدواژه: بازار لوازم خانگی شناسه و کد رهگیری قیمت لوازم خانگی لوازم خانگی لوازم خانگی افزایش قیمت شناسه کالا وزارت صمت ایران کد قیمت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۰۷۷۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راهکارهای رئیس کمیسیون اقتصادی برای تعدیل قیمت خودرو؛از واردات تا کاهش قیمت بهای تمام شده

به گزارش «نماینده»،محمدرضا پورابراهیمی در پاسخ به اینکه چرا سهام شرکت‌هایی مانند خودروسازی‌ها با وجود گران شدن قیمت محصولات تولیدی آن‌ها، رشد نمی‌یابد، گفت: برخی از شرکت‌ها زیان انباشته سنگینی دارند و هرچه که سود نیز کنند، تازه بخشی از زیان آن‌ها کاهش می‌یابد و با این سود شرکت به درجه مطلوبی نمی‌رسند، مانند فردی که به درآمد مناسبی می‌رسد اما تازه باید بدهی‌های قبلی خود را پرداخت کند، البته این افزایش قیمت می‌تواند به عنوان یک خبر مثبت باشد.

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی درباره وضعیت صنعت خودرو، بیان کرد: اولین نکته این است که بهای تمام شده تولید اقلام مصرفی در کشور ما بالاتر از متوسط قیمت تولید در کشورهای پیشرفته و متوسط است؛ به طور مثال اگر قیمت تولید هر تن آهن در ایران یک عدد مشخص باشد در سایر کشورها این عدد کمتر است.

وی در تشریح دلایل افزایش بهای تمام شده تولید، اضافه کرد: دانش فنی و تکنولوژی پایین در بخشی از صنایع و ارزان بودن قیمت حامل‌های انرژی که انگیزه‌ای برای بهبود این وضعیت ایجاد نمی‌کند و سوء مدیریت موجب شده بالا بودن بهای تمام شده تولید شده است.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم تصریح کرد: نکته دوم این است که ما نمی‌توانیم با سیاست دستوری قیمت‌ها را مدیریت کنیم، این سیاست موجب شده که یک قیمت بازار و یک قیمت کارخانه ایجاد شود این تفاوت قیمت به جیب دلالان می‌رود و سهمی از آن نصیب مردم نمی‌شود، عملا مردم در حال حاضر با قیمت‌های بازار خرید و فروش می‌کنند که پیشنهاد ما این بود که با سازوکار بازار سرمایه می‌توان کشف قیمت انجام داد تا با این روش قیمت بالا شکسته و کاهش یابد در واقع زمانیکه خودرو در حجم سنگین در قیمت بالا عرضه شود، قیمت خود به خود پایین می‌آید.

وی در ادامه توضیح داد: به جای اینکه ما قیمت را پایین نگه داریم که به واسطه این وضعیت تقاضا افزایش یابد، در قیمت بالا حجم زیاد عرضه شود تا قیمت به تدریج کاهش یابد، روش رسیدن ما به قیمت‌های پایین این نیست که دستوری قیمت را پایین نگه داریم باید قیمت بازاری را از بالا با عرضه سنگین و ایجاد مزیت‌هایی در کیفیت خودروها مهار قیمتی کنیم.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه سیاست دولت در دو قیمتی کردن تحریک تقاضا است، ادامه داد: این سیاست موجب شده که فردی که به خودرو نیز نیاز ندارد، به منظور کسب سود برای خرید خودرو ثبت‌نام کند این در حالی است که در هیچ کشوری این گونه عمل نمی‌کنند.

وی همچنین به تصویب پایه‌های مالیاتی و سوداگری و ابلاغ آن ظرف ماه‌های آینده اشاره کرد و افزود: باید سوداگری در بازار خودرو حذف کرد تا تقاضا در بازار واقعی شود.

پورابراهیمی درباره واردات خودرو نیز بیان کرد: واردات خودرو باید انجام شود تا شرکت‌های داخلی با خارجی رقابت کنند، در بلندمدت نیز از طریق سرمایه‌گذاری مشترک به تولید خودرو با بهای تمام شده پایین و باکیفیت که صادراتی نیز باشد، برسند؛ زمانی می‌توانیم ادعا کنیم که خودروی باکیفیت تولید می‌کنیم که سایر کشورها این خودرو را خریداری کند، این مهم زمانی اتفاق می‌افتد که انرژی، فولاد و... در کنار سرمایه گذاری که دانش فنی دارد، لحاظ شود.

دیگر خبرها

  • قیمت دلار در بازار باز هم پایین تر می آید؟
  • کمبود کالا و افزایش قیمت در کمین بازار موبایل و لپ‌تاپ؟
  • انبار احتکار لوازم خانگی در محمودآباد لو رفت
  • راهکارهای رئیس کمیسیون اقتصادی برای تعدیل قیمت خودرو؛از واردات تا کاهش قیمت بهای تمام شده
  • پازوکی :تولیدکنندگان خواستار افزایش قیمت لوازم خانگی هستند/ واردات لوازم خانگی همچنان ممنوع است
  • ۹۹ درصد لوازم خانگی تقلبی در اینجا به فروش می‌رسند | چقدر لوازم خانگی تقلبی در بازار وجود دارد؟
  • دولت از فعالان بازار لوازم خانگی انتظار معجزه دارد
  • کالامارکت چیست؟ مارکت پلیس فروش اقساطی کالای دیجیتال و لوازم خانگی
  • قیمت طلا در بازار امروز ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • نیاز تولیدکنندگان به حمایت های عملی